Sosyal Medya Uzmanı Ahmet Ekinci ile Sohbet

Scroll down to content

Neden Yeni Medya?

Bunu halen Yeni Medya okuyan bir öğrenci gözü ile cevaplamak istiyorum. Yeni Medya, dijitalin aslında ta kendisi. Çünkü bilgisayar ya da telefon üzerinden yaptığımız her şey yeni medya kapsamı içerisinde yer alıyor. Gündelik hayatımıza, sıkça kullandığımız Instagram, YouTube, WhatsApp gibi uygulama ve platformlar dahil oldu. Bu platformların sayesinde artık insanlar daha fazla bilgisayar ve telefonda vakit geçirmeye başladılar. Böyle olunca geleneksel medya içerisinde yer alan araçların (televizyon, radyo, gazete, dergi) popüleritesi git gide azalmaya başladı ve her geçen gün azalmaya da devam ediyor. Çünkü insanlar aradıkları, izlemek istedikleri her şeyi birkaç tıkla internetten bulabilir hale geldi. Dizileri, filmleri bile televizyondan değil, YouTube üzerinden izlemeye başladık. Bunun en büyük etkeni ise internetin bize vermiş olduğu özgür bir alan. Televizyon ya da gazetede size sunulanı okuyabilir ya da izleyebilirsiniz. Ama internet böyle bir mecra değil. İnternette istediğiniz şeyi, istediğiniz zaman ve istediğiniz yerde okuyup, izleme şansına sahipsiniz. Geleneksel medya tek taraflı iken, yeni medya çift taraflı. Yani Yeni Medya’da insanlar olaya dahil olabiliyor, yorum ve görüşlerini anlık olarak paylaşabiliyorlar.

Özetlemek gerekir ise yeni medya sayesinde tüm ihtiyaçlarımızı hızlı bir şekilde karşılayabiliyoruz. Daha fazla özgürüz ve her şey bizim elimizin altında yer alıyor. Birkaç tıkla istediğimiz şeylere ulaşabiliyoruz. Bu da bizim zamandan tasarruf etmemize olanak sağlıyor.

Sosyal medya rüzgarına kapıldığımız bir heves mi sizce yoksa bundan sonra hayat böyle mi devam edecek?

Ben bir heves olduğunu düşünmüyorum. Çünkü sosyal medya platformları birçok kullanıcı için büyük bir gelir kapısı haline geldi ve gelmeye de devam edecek. Platformların bunlara yönelik çok ciddi güncellemeleri var. Örneğin Instagram’ın alışveriş özelliği, Facebook’un mağaza özelliği ülkemizde çok ciddi derecede bir talep gördü. Şimdi Twitter da bu özelliği getirmek için çalışmalara başladı. Hatta Instagram’a gelecek bir güncelleme ile web sitesine gitmeden, ürün/hizmeti direkt olarak Instagram üzerinden satın alabileceğiz.

Sosyal medya platformlarının sunduğu imkanlar ne kadar artar ise içerik üreticiler ve işletmelerin de bu platformlara bağlılığı aynı oranda artmaya başlıyor. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler sosyal medya reklamcılığına çok önem veriyor. Bir önceki sorunuza istinaden, geleneksel medyada küçük ve orta ölçekli bir işletmenin reklam verebilmesi neredeyse imkansız iken, sosyal medya mecraları sayesinde herkes reklam verip, ürün ve hizmetini satabiliyor. Ama tabii ki önümüzdeki süreçlerde bizleri neler bekler bunu kestirmek bir hayli zor. Sosyal medyanın engellenmesi, bir erişim yasağına bakıyor. Bunu sadece bizim ülkemiz için değil, diğer tüm ülkeler için söylüyorum. Şu anlık gidişat gayet güzel, umarım bu şekilde devam eder.

Instagram’ın krallığını sarsacak yeni bir uygulama görünüyor mu ufukta ya bir gün çıkacak mıdır?

Artık teknoloji ve internet çağındayız. Ne zaman, ne olacağı hiç belli olmuyor. Bugün X platformunun popülerliğini konuşurken, 2 yıl sonra Z platformunun popülerliğini konuşuyor olabiliriz. Hiçbir şey kalıcı değil maalesef, tamamen ortadan kalkmasa bile bazı şeylerin popüleritesi azalabiliyor. Bu sadece Instagram için değil, tüm sosyal medya platformları için geçerli. Instagram her geçen gün kendini güncelleyen bir platform. Bulunduğu konumun hakkını veriyor desem, yanlış olmaz sanırım. Örnek vermek gerekir ise TikTok kullanımları bu derece artmış iken Instagram’ın akıllıca bir strateji ile Reels özelliğini duyurması güncel kaldığının bir kanıtı niteliğinde. Instagram, yeni gelişmelerden geri kalmayan ve her şeyi yakından takip eden bir platform. Bu yüzden Instagram’ın krallığını sarsacak bir uygulamanın yakın zamanlarda çıkabileceğini düşünmüyorum. İlla ki yeni uygulamalar ortaya çıkacaktır ama bunların Instagram’ı sarsacak derece olacağına pek ihtimal vermiyorum.

Markaların sosyal medya yönetiminde en sık yaptıkları hatalar neler?

Markalar neden sosyal medyada olmaları gerektiğini maalesef bilmiyor ya da sosyal medyadaki konumlarını belirleyemiyorlar. Tabii bu söyleyeceklerim global ya da büyük markaları kapsamıyor. Çünkü zaten onlar sosyal medyada nasıl konumlanacağını iyi biliyorlar.

Özellikle sosyal medya kullanımını bilmeyen, gereksiz gören markalar burada bizim için önemli. Çünkü bu markalara baktığımız zaman sosyal medya hesaplarında sürekli ürün ve hizmet satmaya çalıştıklarını görüyoruz. Hesaplarında ne kadar çok ürün paylaşırlar ise o kadar çok marka bilinirliği oluşturabileceklerini ya da ürün satışı yapabileceklerini düşünüyorlar. Ama maalesef böyle bir şey yok. Sosyal medyayı insanların neden kullandıkları az çok ortada. İnsanlar eğlenmek, problemlerini çözmek ya da bilgi almak için bu platformlarda yer alıyorlar. Siz sürekli bu insanları reklama maruz bıraktığınız zaman, hesabınıza faydadan çok, zarar vermiş oluyorsunuz. Siz sürekli ürün paylaşımı yapan bir hesabı takip eder misiniz?

Bu aşamada marka sahibinin vizyonu devreye giriyor. Biz ne kadar bunun yanlış olduğunu savunsak da, marka sahibi neyi doğru görüyor ise onun o şekilde olmasını istiyor. Böyle olunca da ortaya başarısız sosyal medya yönetimleri, sosyal medyada başarısız olan markalar çıkıyor. Bu özellikle sıkça karşılaştığım hatalardan birisi.

Takipçi satın almanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Öncelikle takipçi satın almanın hiçbir avantajı bulunmuyor. Bizi burada asıl ilgilendiren kısım, dezavantajları.

Takipçi satın alınan hesaplarda erişim ve etkileşim sorunları, reklam maliyetlerinin artışı gibi birçok sorun ortaya çıkmaya başlıyor. Çünkü siz sistemi kandırarak, illegal yöntemler ile bir işlem yapıyorsunuz. Bunun sonucunda hesabınıza birtakım kısıtlamalar ve cezalar uygulanıyor. Tabii ki bunu sosyal medyanın içerisinde olmayan, Instagram algoritmasını bilmeyen kişilerin yapıyor oluşu çok normal. Ama benim şaşırdığım nokta “sosyal medya uzmanı” ünvanı altında, hesabı büyüyormuş gibi göstermek için bot takipçi, beğeni alınması. Çünkü bu işlerden anlayan ve bu işlere hakim olan kişilerin, böyle bir hata yapması imkansız.

Ayrıca bot takipçi alan hesaplarda güven sorunu da ortaya çıkmaya başlıyor. Özellikle bu işlemin ürün satan hesaplarda çok fazla uygulandığını görüyoruz. Satış yapabilmek ya da satışlarını arttırabilmek için yüksek takipçi olması gerektiğini düşünenler var. Ama bu düşünce tamamen yanlış. Hesapta bot takipçinin olduğunu gören tüketiciler, o hesaptan alışveriş yapmıyorlar. Burada güven ortamını oluşturan takipçi sayısı değil; ürünlerinizin ve verdiğiniz hizmetin kalitesi ile müşteri ilişkilerinizdir. Her zaman söylerim, 50.000 bot takipçili hesap yerine, 5.000 organik takipçili hesabınızın olması daha avantajlıdır.

Instagram’da bir marka yaratmak isteyenler bunu nasıl başarabilirler?

Instagram’da marka oluşturmak için istikrarlı bir çalışma gerekiyor. Yapılan paylaşımlar kaliteli ve özgün olmak zorunda. Yoksa şu an herkes Instagram’da içerik üretiyor. Ama işini gerçekten iyi yapanlar ve hakkını verenler bir yerlere doğru yükselmeye başlıyorlar. O yüzden bu aşamada markanızı, rakiplerinizden ayırabilmeniz lazım. Markanızın adı, ses tonu, rengi vs. rakiplerinizden farklı ve ilgi çekici olması gerekiyor.

Çok fazla denk geliyorum, başka markaların tasarım stillerini, ses tonunu kendilerine uyarlayıp, içerik üreten birçok sayfa mevcut. Bu kişilerin markalaşması çok çok zor. Çünkü taklitler ya da devşirmeler ile kimse bir yerlere gelemiyor. Burada önemli olan özgün olmak, yapılmamış şeyleri yapmaya çalışarak; rakiplerinizden markanızı ayırabilmek olmalıdır. Eğer bir farklılık katamazsanız, rakiplerinizden hiçbir farkınız olmayacaktır. Bu yüzden insanlar size değil, zaten bir marka haline gelmiş rakiplerinize yönelmeye başlayacaklardır.

Çekilişler konusundaki fikriniz nedir?

Çekilişler eğer doğru yapılırsa, sayfaya güzel katkılar sağlayabiliyor. Ama yanlış yapılırsa, sayfaya çok büyük zararlar da verebilir. Örneğin sırf daha çok takipçi elde edebilmek için sayfa içeriği ile alakasız ürünlerin çekilişinin yapıldığını görüyoruz. Telefon, tablet, araba gibi herkesin ihtiyacı olabilecek ürünleri çekilişe dahil ediyorlar. Buradaki amaç tahmin edebileceğiniz üzere katılımları arttırmak. Ama bu tamamen yanlış bir strateji. Çünkü bu tarz ödüller ortaya konulduğu zaman sizin hedef kitleniz içerisinde olmayan kişiler de hesabınıza gelmiş oluyor.

Bu gelen kişilerin büyük çoğunluğu, çekiliş biter bitmez sayfanızdan gidiyor. Artık insanlar çekilişe katılmak için fake hesaplar açarak, çekilişe o hesaplar üzerinden katılıyorlar. Bu hesaplar aktif olarak kullanılmadığı için sayfanıza da hiçbir katkısı olmuyor. Yeni takipçi elde etmekten ziyade, bizim sayfamızı severek takip eden takipçilerimiz arasında bir çekiliş düzenlemek bence en mantıklı stratejilerden birisi.

Bir de büyük sayfaların gerçekleştirmiş olduğu sponsorlu çekilişler yaygınlaştı. Bu çekilişlere katıldıktan sonra hesabın tüm algoritmasının tepetaklak olduğunu birçok kez gelen mesajlar sayesinde anlamış oldum. Bu etkinliklerde genelde takipçi garantisi veriliyor. Örneğin size 15.000 takipçi kazanacağınızı söylüyorlar. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki çekilişlerde sayfayı kaç bin kişinin takip edeceğini kimse belirleyemez. Burada da görüyoruz ki bu etkinlikler sonrası, vaat edilen takipçi sayısını tamamlayabilmek için bot takipçi çalışması yapılıyor. Daha sonra sayfaya verilen onca yıllık emek 1 haftada çöp olabiliyor.

Her zaman dediğimiz gibi bir sayfayı kaliteli yapan şey takipçi sayısı değildir. İlla takipçi elde etmek istiyorsanız, reklam çalışması yapacaksınız. Influencer ya da sosyal medya reklamlarını kullanarak, çok güzel dönüşler alabilirsiniz.

En çok kullandığınız ve faydalı bulduğunuz dijital pazarlama araçlarını bizimle paylaşabilir misiniz?

İşimin büyük çoğunluğu analizlerden oluştuğu için en çok analiz araçlarını kullanıyorum. Web site tarafında Google Analitics, sosyal medya tarafında ise BoomSocial ve Social Blade platformlarından destek alıyorum. Sosyal medya planlama ve paylaşımlarımı ise Creator Studio üzerinden gerçekleştiriyorum. Bu platformlar ücretsiz ve herkes tarafından kolayca kullanılabilecek platformlar. Özellikle Creator Studio’yu kullanmayanlar varsa, kesinlikle kullanmalarını tavsiye ediyorum.

Dijital pazarlamanın geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Aslında burada esas olan şey pazarlama kavramı. Çünkü pazarlama her zaman ihtiyaçtır. Burada değişen tek şey pazarlamanın artık dijitalde yapılıyor oluşu. Zaten pazarlama kavramının önü açık olduğu için dijital pazarlamanın da önü doğal olarak açık oluyor. Bu yüzden dijitalleşen dünyada, dijital pazarlamanın önemi her geçen gün artmaya devam ediyor. Bundan 4-5 yıl önce dijital pazarlama kavramını hayatımızda bu kadar sık duymuyor iken şu an her yerde dijital pazarlama kavramını duyar olduk. Burada da 4-5 yıl içerisinde nasıl bir büyüme gerçekleştirdiğini rahat bir şekilde anlayabiliyoruz. Bu büyümenin aynı şekilde devam edeceğini düşünüyorum.

Bundan sonrası için hedefleriniz, hayalleriniz neler?

Birçok hedefim var fakat konumuz sosyal medya olduğu için şu an sosyal medya hesabımı hızlı bir şekilde büyütmeyi hedefliyorum. Kısa bir süre içerisinde 10 bin takipçiyi aşmak gibi bir hedefim mevcut. Bunu da inşallah en kısa sürede gerçekleştirip, sonrası için yeni hedefler koymayı planlıyorum.

Hayalime kısaca değinmek istersem, ülkemizde sosyal medya uzmanı adı altında önde gelen isimlerden birisi olmak istiyorum. Çünkü işimi seviyorum ve severek yapıyorum. Hayalimi gerçekleştirebilmek için her geçen gün kendimi geliştirmeye devam ediyorum. Şu an henüz 21 yaşındayım, hayalimi gerçekleştirebilmek için önümde uzunca bir süre var. İnşallah hayallerime ve hedeflerime ulaşabilirim.

Teşekkürler.

https://ahmetekinci.com.tr

https://instagram.com/ahmetekincicomtr

*Bu söyleşi dostsohbeti.com için Emre Çakır tarafından yapılmıştır. Sadece kaynak belirtilerek belirli bir kısmı alıntılanabilir.

8 Replies to “Sosyal Medya Uzmanı Ahmet Ekinci ile Sohbet”

  1. Sosyal medyaya giriş yapmak için hazırlandığım bu günlerde işime yarayan bir yazı oldu emeginize sağlık

  2. Çok güzel bir anlatım var tam benim konum insgtram sik kullandigim için bu bilgiler bana çok yardımcı oldu

  3. Çok açıklayıcı ve bilgilendirici güzel bir anlatım olmuş elinize sağlık 🙂

  4. Bilgilerinzi çok dikkate alcam bende bu işe giricem sizin bilgi birikimden yardım aldım

  5. Sosyal medya hakkındaki bilgilendirici paylaşımınız için teşekkürler 🙂

Bir Cevap Yazın

dostsohbeti.com "Türkiye'nin Röportaj Sitesi" sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et