Diyetisyen Evrim Özcan ile Sohbet

Scroll down to content

Neden diyetisyenlik?

Küçüklüğümden beri insanlarla iletişim halinde olmayı seven ve onların hayatlarına en ufak bir faydam olduğu zaman bununla beslenen ve mutlu olan bir insandım. Bu yönüm beni insanlarla iletişim halinde olan meslek sınıflarına itti. Daha sonrasında ailemde birçok sağlıkçının olması (annem , teyzem, kuzenim) her zaman hastanelere, hastalara, danışanlara daha yakın olmamı ve bu iletişim ve yardım yönümü nerede kullanmam gerektiğinin lokasyonunu belirledi.

Diyetisyen olmaya nasıl karar verdiniz?

Üniversiteye hazırlanırken sayısal bölümü öğrencisiydim, bir önceki soruda da bahsettiğim gibi sağlık alanına çok yakın hissediyordum kendimi. Henüz ben üniversiteye girmeden önce diyetisyenlik mesleği çok fazla arkadaşımın tercih etmediği ve bilmediği bir bölümdü. Bu yönü ve aynı zamanda sağlıkçı olacak olma yönü beni çok cezbetti. Zaten küçükken de kurduğum hayallerde ya da oynadığım oyunlarda daima diş hekimi ya da doktordum. Sanırım küçükken diyetisyenlik mesleğini bilmediğimden dolayı. 🙂

Mesleğinizi icra ederken karşılaştığınız zorluklar neler?

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki mesleğimiz sadece zayıflamaya çalışan bireylere hizmet eden bir meslek değil. Zayıflamanın yanı sıra kilo alanlar, hastalıklarda beslenme tedavisi, sporcu beslenmesi, anne çocuk beslenmesi gibi bir çok dala ayrılıyor. Bunları göz önünde bulundurduğumuzda karşınızda henüz kimi zaman bilmediğiniz bir psikolojide hassas insanlar ya da hasta insanlar olabiliyor. En büyük zorluğum onları kıracak ya da yanlış bir şey diyecek olmaktan korkmak. Bir diğer zorluk ise diyetisyen olmadığı halde diyet listesi ya da beslenme tedavisi vermeye çalışan kişiler. Bunlarla mücadele etmek bir zorluk değil ancak bu kişilerin diplomasını sorgulamadan insanların kendilerini bu kişilere emanet ettiğini bilmek ve bunların önünü kesmeye çalışmak büyük bir zorluk ama bir o kadar da yılmayacağım bir konu.

Diyetisyenlere sadece kilo vermek adına mı başvurulmalı?

Hayır. Bilinen en büyük yanlışlardan biri de bu. Biz beslenme uzmanları kanser, spor, anne çocuk gibi birçok alanda hizmet verebilen ve hastalarımızı ya da danışanlarımızı beslenme ile tedavi edebilen bir meslek grubunun çalışanlarıyız. Zayıflamanın yanı sıra birçok kilo almaya çalışan ya da az önce saydığım rahatsızlıkların hiçbirine sahip olmayıp sadece doğru ve sağlıklı beslenmek isteyen danışanlarımız da mevcut.

Spor yapmadan, yalnızca beslenme programıyla kilo vermek mümkün mü?

Spor yapmadan sadece beslenme ile zayıflamak tabii ki mümkün. Hatta enerji içeriğine göre çok hızlı şekilde bile kilo kayıpları gözlemlenebilir. Ancak hedef kiloya ulaşmak hiçbir zaman istenilen görünüme kavuşulacağı anlamına gelmez. Doğru yağ-kas oranı ve kalıcı kilo kaybı için fiziksel aktivite şart. Aynı zamanda kişinin kişisel motivasyonu için de güzel bir alternatif. Ben danışanlarıma kesinlikle günlük 10.000 adımı öneriyorum. Çünkü biz birer sağlıkçıyız her şeyden önce kişinin ileriki yaşlarına da yapacağı bir yatırımdır bu.

Bir diyetten sonuç alınabilmesi için egzersiz dışında da dikkat edilmesi gerekenler var mı?


Tabi ki. Diyet dediğimiz şey birçok bütünün birlikte ahenk halinde hareket etmesiyle şekil bulan, güzel sonuçlar aldıran bir serüven diyebiliriz. Egzersizin yanı sıra kişinin psikolojik durumu, çevresel faktörler, su tüketimi ve aynı zamanda son 6 ay içinde yaptırdığı ya da yeni yaptırdığı kan tahlillerinin sonuçları da çok önemli . Oradaki değerlerin olumsuz olması da kilo verme ya da almada büyük bir engel olabilir bizim için.

Beslenme programlarınızı nasıl hazırlıyorsunuz?

Öncelikle her beslenme programı kişiye özeldir, adeta parmak izimiz gibi diyebiliriz. Beslenme programını oluşturmadan önce kişiyi tanımak adına bir anamnez formu gönderiyorum akabinde eğer online bir danışanım ise facetime yaparak yüz yüze bir danışanım ise yüz yüze gelerek daha yakından tanıyorum. Sonrasında kan tahlillerini yorumlayarak kişinin hayatı ile benim önerdiklerimin ortak noktada buluştuğu noktada biz sağlıklı beslenme programını oluşturmuş oluyoruz.

İnsanların hayatlarına dokunan bir iş yapıyorsunuz. Danışanların koyduğunuz hedeflere ulaştığını görmek nasıl bir his?

Kesinlikle bu başarı beni çok mutlu eden, tarifi çok zor olan güzel bir duygu. Onların mutlu olduğunu görmek aynı zamanda da hedeflediğimiz rakama ulaşmak benim için de çok büyük bir başarı oluyor. Her danışanım benim için çok özel ve çok ayrı hikayeler. Bu hikayelere onların mutlu olacağı yönde etkide bulunmak, bu hissi anlatmak için sanırım birkaç röportaj daha yapmamız gerekiyor. 🙂

Bundan sonrası için neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Aslında hayatta daima planlar üstüne yaşayan bir insanım, insandım. Bundan 1 yıl öncesi bu soruyu çok daha net cevaplayabilirdim. Ancak şuan planlarım değil de hayallarim var diyebilirim. Gerçekleşmesini istediğim hayallerim ne zaman gerçekleşirseler de hedeflerim diyebileceğim şeyler. Birçok insana ulaşmak istiyorum, tedavi etmek istiyorum aynı zamanda da sadece insanların değil hayvanların beslenmesini de çok önemsiyorum. İlerlediğim noktalarda kendimi sokak hayvanları beslenmesinde de adımlar atarken görüyorum.

diyetisyenevrimozcan@gmail.com

https://www.instagram.com/diyetisyenevrimozcan

*Bu söyleşi dostsohbeti.com için Emre Çakır tarafından yapılmıştır. Sadece kaynak belirtilerek belirli bir kısmı alıntılanabilir.

Bir Cevap Yazın

dostsohbeti.com "Türkiye'nin Röportaj Sitesi" sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et