Eğitmen ve Danışman Elif Kaya ile Sohbet

Scroll down to content

Biraz kendinizden bahseder misiniz?

Ben Elif Kaya. Çocuk Gelişimi öğretmeniyim. Çocuklara daha faydalı olabilmek adına kendimi geliştirmeye adamış bir öğretmenim. Benim için hayat bir öğrenme yolculuğudur. Bizler de yaşam boyunca bir öğrenciyiz. Hepimiz farklı şekillerde farklı yerlerde hayattan bir şeyler öğreniriz. Ben bu öğrenci olma yolculuğunu çok seven bir öğretmenim. Çünkü öğrendikçe öncelikle kendime, öğrencilerime ve diğer tüm insanlara katacaklarım da beraberinde artmaya başlıyor. Bu çok keyifli bir süreç benim için. Öğrenmek sonsuz bir yolculuktur, bu yolculuk çok keyifli. Oldum olası çok derin düşünen biri oldum. Zihnimi susturamayan ben kalbimin bana seslendiğini duydum “Durma Elif sen bunun için geldin hayat amacın bu”.. Kalbimin sesini dinlemeyi seçtim. Öğretmenlik yaparken dikkatimi çeken şeyler vardı. Çocukların, çocukluğumuzun veya sonradan edindiğimiz bilinçaltı düşüncelerimizin, inançlarımızın anne ve baba ilişkilerinden öğrendiklerimizin, hayatımızdaki etkileri ve bunlardan etkilenerek hayata geçirdiklerimiz.. Bunları fark edince bilinçaltı theta nümeroloji ilişkiler vs ile yollarım kesişti. Aslında hem bizim hem ilişkimizin hem çocukluğumuzun hem çocuğumuzun hayatını etkileyen çok önemli şeyler. Bunları dönüştürmek isteyen ve bunun için adım atan bir öğretmenim, eğitmenim ve danışmanım. Elimden geldiği kadar bir çocuğun hayatına, bir ebeveynin çocukluğuna, bir ilişkinin mutluluğuna dokunmaya o hayatları iyileştirmeye çalışıyorum. Hepimiz bir çocuktuk belki yara aldık belki üzüldük ama hepimiz özümüzde iyi çocuklardık. Belki hak etmedik. Hiçbir çocuk hak etmez.. Şimdi ben mutlu çocuklar mutlu ebeveynler mutlu insanlar için adım attım. Hala yürüyorum. Yürümeye devam edeceğim.


Kuantum ve bilinçaltı çalışmalarınız var. Bu çalışmalar kapsamında neler yapıyorsunuz?

Bilinçaltı bizim doğuştan getirdiğimiz veya sonradan kaydettiğimiz inançlarımızdır. 0-7 yaş arasında daha yoğun olarak inanç kaydederiz. Bu olumsuz negatif inançlar düşünceler bizim yaşam içinde ilişki, para, aile vs birçok konuda sıkıntılı bir süreç yaşamamıza neden olabilir. Bu yüzden böyle durumlarda inanç çalışması yapıyoruz. İnancı bulup dönüştürüyoruz. Bilinçaltı dönüşüm çalışmaları yapıyoruz ve kişinin kayıtlı olan negatif inançlarını pozitif yönde değiştiriyoruz. Bu inanç kayıtlarını bazen hiç hatırlamayasak da bilinçaltı bundan haberdardır o her şeyi bilir. Bu negatif inançlar değişince hayatımız da pozitif yönde değişmeye başlıyor.


Numeroloji eğitmenliği de yapıyorsunuz. Bu alanda gerçekleştirdiğiniz çalışmalar neler?

Numeroloji kişinin kendini keşfetmesiyle ilgili bir çalışma. Bizi bize gösteren bir ayna. Bilimsel olarak kanıtlanmış bir farkındalık çalışması. Ben buna yüzleşme de diyorum. Ben kimim hayat amacım nedir, hayat derslerim nelerdir, hangi meslekler bana daha iyi gelir, yetenek ve özelliklerim nelerdir, hayata verdiğim sözler nelerdir ve buna karşılık hayat ödülüm nedir? Blokajlı yani sıkıntılı olduğum alanlar konular nelerdir, hangi evlilik tarihi bizim için daha doğru olur, marka ismim ne olursa benim için daha avantajlı olur gibi aslında daha birçok konuda başvurmanız gereken önemli bir bilimsel farkındalık çalışmasıdır. Kişinin daha farkındalıkla bilinçli bir şekilde yaşam yolunda yürümesini sağlar. Kişi isterse tüm bunları numeroloji analizi seansı alarak ögrenebilir.


Thetahealing de çalışma alanlarınızdan bir diğeri. Son zamanlarda çokça duyduğumuz bu thetahealing tam olarak nedir?

Thetahealing bilinçaltında kalan, doğuştan veya sonradan edinilen olumsuz duygu düşünce korku kızgınlık gibi duygu durumlarının bulunması dönüştürülmesi ve iyileştirilmesiyle alakalı bir müthiş sistem. Bununla alakalı her konuda çalışılabilir. Herhangi bir korku üzüntü keder duygu durumları, bolluk bereket ilişki aile sıkıntılarının kökenindeki olumsuz inanç ve kayıtlar, aşk sevgi sınav başarı hedef hayal gibi birçok konuda danışan thetahealing uygulayıcısından destek alabilir.


Bir yandan da evlilik ve ilişki danışmanlığı gerçekleştiriyorsunuz. Gözlemleriniz neticesinde ilişkilerde karşılaştığınız en büyük problem sizce ne?

İlişkilerde mutluluğu yakalayabilmenin önemli unsurlarından biri anlaşılabilmek. Çünkü anlayışın olduğu her yerde güven de sadakat de saygı da sevgi de olur. Bu yüzden anlayış kısmının gelişmesi çok önemli. Anlayıştan kastım daha çok aslında birbirlerinin hislerini anlayabilmek ve ona göre suçlamadan yaklaşmayı seçmek.
Problem herkesin kendi hissiyle iletişim kurması fakat ilişki iki kişiliktir. İki kişi birbirinin hislerini anlayarak iletişim kurmalıdır. Bunu yaptıkça sağlıksız iletişimin önüne geçmiş oluruz.

Çocuk gelişimi öğretmenliği belki de yolculuğunuzun en özel duraklarından. Öğretmenlik yapmak, çocukların hayatlarına dokunmak nasıl bir his?

Çocukların hayatına dokunmak kadar güzel bir his tanımıyorum açıkçası. Bazen bir çocuğun kendine inanmadığını görüp düşüncesini değiştiriyorum. Bazen annem babam böyle diye üzülen bir çocuğun ebeveynleriyle iletişime geçerek bu sorunu ortadan kaldırmaya çalışıyorum. Bazen hayal kurmaktan korkan bir çocuğun veya yetişkinin hayaline destek oluyorum. Ve gözlerinde mutluluğu gördüğüm her çocukta benim de mutluluğum iki katına çıkıyor. Bu his yasanılırsa anlaşılabilecek bir his aslında. Bu hissi yaşadığım için mutluyum.


Pek çok farklı alanla ilgileniyorsunuz. Bu sizin için zorlayıcı mı yoksa daha da kolaylaştırıcı mı oluyor?

Kesinlikle çok kolaylaştırıcı oluyor. Çünkü öğretmenlik yaparken de kolaylıkla tanıyorum ve ona göre yaklaşıyorum. Olumsuz inanç gördüğüm an hemen müdahale edebiliyorum. Veli toplantılarında anne baba ilişkilerini daha iyi anlıyorum ve çocuğa daha sağlıklı bir ortam sunma fırsatım oluyor. Bilinçaltının inançların önemli olduğunu, hayal kurmanın ne kadar güzel ve önemli olduğunu vurguluyorum. Yani hem çocukların hem ailelerin hem de benim günlük yaşantımı kolaylaştırıyor. Bunlar bir zorluk değil aslında benim için bir hobi oluveriyor. Benim gibi mutlu çocukların çoğalmasını isteyenler için bir kolaylaştırıcı.


-Kendini boşlukta hisseden, yaşam amacını bulamadığını ve kendini gerçekleştirmekte zorlandığını düşünen kişilere vereceğiniz bir tavsiye var mı?

Hayat bir düsünceden ibarettir. Düşündüğümüz şey ne ise hayatımızı ona göre yaşıyoruz aslında. Ve boşluk diye bir şey yoktur herkesin içinde bir tohum tanesi vardır. Onu görebilmelerini umut ediyorum. Bir diğer düşünceye de inanmalarını istiyorum “boşluklar dolmak için vardır.” Kişinin yaşam amacını bulabilmesinin yolu ise kişinin kendini sorgulaması ile başlar. Neyi severim neyi sevmem? “Ben kimim?” sorusunu kendilerine sormaya başlamalılar.

Yıl sonunda raflarda olacak bir kitap yazıyorsunuz. Bu kitabın okurlarınıza faydaları neler olacak içeriğinde neler var?

Evet bir kitap yazma sürecindeyim. Bu kitabın en kısa zamanda okurlarla buluşmasını çok istiyorum. Çünkü onlara çok fayda sağlayacak bir kitap olduğunu düşünüyorum. Her anlamda faydalı ama daha çok sağlıklı mutlu bir hayat sürmek için çok yardımcı bir kitap olacak. Okurken de fark edecekler bunu. Birçok alanda farkındalık geliştiren inanç degistiren daha sağlıklı bakış açıları kazandıran geçmiş yaralarımızı iyileştirip bizi daha iyi versiyonumuza ulaştıran bir kitap olacak. Okumalarını muhakkak tavsiye ediyorum. Üç gün okuyup bırakılacak bir kitap değil. Aslında tüm yaşam boyunca başucumuzda durabilecek, her an tekrar bakıp içindekileri uygulayabileceğimiz bir kitap olacak inşallah.


Elif Hanım kurduğunuz “Bilinçli Ebeveynler Okulu” ile ilgili bilgi verir misiniz?

Tabii ki. Öncellikle Ağustos ayında başlaması planlanıyor. Online bir şekilde her cumartesi farklı konularla ebeveynlerle gerçekleşecek olan bir seminer. Bunu tek bir konuyla sınırlandırmadan her hafta farklı farklı konularla tüm ebeveynlerle bir araya gelmeyi amaçladım. Bu okulu kurmamın amacı birlikte olduğumuzu, iyi ve bilinçli bir ebeveyn olmanın mümkün olduğunu göstermek ve ebeveyn olmaya hazır hale gelebilmeleridir. Anne baba olmanın maalesef bir ehliyeti yok. Ama buna dur demek için yola çıktım. Umudum bu kurduğum sistemin güzel bir şekilde ilerlemesi, ebeveynlere ve çocuklara hayata dair bir şeyler katabilmesi yönünde.


Peki Elif Hanım sizce geleceğin mesleği nedir?

Bana göre geleceğin mesleği olarak her şeyi tek bir şeye indirgemek yanlış. Zaten çocukluğumuzdan beri kodlanarak büyüdük. Şimdi bir meslek söyleyip bu geleceğin mesleğidir dersem ben de yanlış yapmış olurum. İnsanları belli bir şeye kodlamak istemem. Fakat illa bir şey söylememi isterseniz şunu derim;
“Geleceğin mesleği yeteneklerini ortaya en iyi şekilde koyabildiğin alandır”.


Tüm bu başarınızı neye borçlusunuz ve okurlarınıza neler söylemek istersiniz?

Aslında herkes başarılıdır herkes içinde bir tohum yaşatır. Yani herkesin özünde başarı zaten vardır. Tek fark bunu görenler ve göremeyenler veya görmekten korkanlar kaçanlar. Ben de bu tohumu görmelerini sağlamaya çalışan bir elçi gibi görüyorum kendimi. Korkularının aslında yapay olduğuna, istediklerini düşünce gücüyle emek vererek alabileceklerine inanıyorum. Burada okurlarıma en büyük motivasyon belki de şu cümle olur; “İçinizdeki tohumu fark edin, o her zaman büyümek için orada sizin onu sulamanızı bekler.” Ben başarımı bu tohumdan korksam da kaçmayarak elde ettim. Cesaret et ve risk al. Olumlu sonuç verirse senden alası yok kendini alkışla, olumsuz sonuç verirse nerede yanlış yaptığına odaklan ve tekrar dene. Yine olmazsa sana öğretmek istediği şeyi sorgula.
Yani hayal et+ yap+odaklan+sorgula+ tekrar dene= başar. Burada başardığın şey senin istediğin şey de olabilir. Burada başardığın şey bir hayat dersi de olabilir. Ama mutlaka bu bir başarıdır. Çünkü yaptığın her şeyin sana kattıkları vardır. Kaybettiğin şeylerde de bir kazanımın vardır. Mesele tamamen görebilmek görememek ve görmekten kaçmak…


Bundan sonrası için hayalleriniz, hedefleriniz nelerdir?

İnsanların iyileşmesi ve sağlıklı ilişkiler kurarak sağlıklı mutlu çocuklar yetiştirebilmesi benim hedefim. Mutlu çocukların çoğalmasını gönülden istiyorum.
Bunun nasıl olacağına dair tüm bilgilerimi aktarmak istiyorum. Ben de mutlu olmak adına çok çabalamış o çocuklardan biriyim. Ve paylaşacaklarımın birçok çocuğa ışık, birçok yetişkine umut, birçok ebeveyne ilham olacağına dair inancım yüksek. Çok değerli, kıymetli bilgiler olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden liseden beri bir hayalim var Tedx’te konuşmacı olabilmek. Çok güzel bir platform. O platformu çok seviyorum. Her gün izliyorum. Açıkçası izlerken çok zevk aldığım bir alan. Bu yüzden bildiklerimi paylaşmak beni çok mutlu ederdi. Buna bir kitap yazarak adım attım ben. Şu an hayalim ve hedefim bu bilgileri daha ileriye götürerek daha fazla insana taşıyabilmek. Ve daha çok çocuğun daha çok çocukluğun iyileşmesi, ilişkilerin evliliklerin sağlıklı olabilmesi..

https://www.instagram.com/ogretmenelifkaya

https://www.instagram.com/kisiselruhsal_gelisim

*Bu söyleşi dostsohbeti.com için Emre Çakır tarafından yapılmıştır. Sadece kaynak belirtilerek belirli bir kısmı alıntılanabilir.

Bir Cevap Yazın

dostsohbeti.com "Türkiye'nin Röportaj Sitesi" sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et