Öğrenci Koçu ve Anlayarak Hızlı Okuma Eğitmeni Zuhal Sür ile Sohbet

Scroll down to content

Sizi tanıyabilir miyiz?

Merhabalar, ben Zuhal Sür. Eğitim ve Öğrenci Koçu & Anlayarak Hızlı Okuma Eğitmeniyim. Sürekli araştıran ve okuyan biriyim. Lisede çocuk gelişimi ve eğitimi bölümünü okuduktan sonra, ön lisansımı çocuk gelişimi üzerine, “Anne-Baba Tutumlarının Çocuklar Üzerindeki Etkisi” adlı tezimi yazarak bitirdikten sonra, İstanbul Üniversitesi’ndeki lisansımı da yine çocuk gelişimi bölümünde onur belgesine layık görülerek tamamladım. Yeditepe Üniversitesi ve İstanbul NLP’nin ortak çalışarak verdiği, anlayarak hızlı okuma eğitmenliği, öğrenci koçluğu ve eğitim danışmanlığı eğitimlerini aldım. Şu anda aktif olarak işim anlayarak hızlı okuma ve öğrenci & eğitim koçluğu diyebilirim. Fakat tabii ki de bunlarla sınırlı kalmadım bu konuda kendimi geliştirmek istediğim için birçok farklı seminere katıldım ayrıca araştırmalar yaptım. Buna birbiri ile bağlantılı elli farklı eğitim sertifikasına sahip olmamı örnek gösterebilirim. Bunlardan en önemlileri hafıza teknikleri ve EFT uygulayıcılığı diyebilirim. Öğrencilerimin hepsi ile bireysel çalışmaya tamamına tek tek aynı özenle, dikkatle ve hassasiyet ile yaklaşmayı fazlasıyla önemsiyor ve dikkat ediyorum. Bütün bunlara ek olarak iki kız çocuğu annesiyim onları da kitaplar, müzeler, sergiler, festivaller içerisinde kendilerini nasıl geliştirmeleri gerektikleri konusunda yol göstericileri olmaya dikkat ederek büyütüyorum.

Birçok farklı yetkinliğiniz var ama hepsi günün sonunda eğitime çıkıyor. Neden eğitimci olmayı seçtiniz?

Ben hayatı tutkuları, hedefleri ve mutluluğu için yaşayanlardanım. Bir şeyler öğrenmek ve öğretmek her zaman sevdiğim ve seveceğim bir tutku. Öğrencilerim ve onlarla olan iletişimim benim için çok değerli ve özel. Onların içindeki cevherleri ortaya çıkartmayı ve varolan düzeylerini en yükseğe taşımayı ve hayallerine ortak olmayı temel hedefim, amacım ve işim olarak görüyorum.

Öğrenci koçu olarak kişiye nasıl bir yol arkadaşlığı yapıyorsunuz?

Koçluk istenilen hedefe ulaşmak için, koç ve danışan arasında kurulan planlı bir gelişim ilişkisidir. Kişilerin var olan potansiyelini ortaya çıkararak, ulaşılabilir hedeflere odaklanan bir öğrenme ve gelişim sürecidir bu yüzden öğrenci koçluğu yaparken öğrenci ile aramda karşılıklı güven ve gönüllülük üzerine inşa edilen planlı bir gelişim ilişkisi bulunuyor.

1- Eğitim&Öğrenci koçu güçlü sorular kullanarak öğrencinin kendi çözümlerini bulmasını sağlar.

2- Öğrenciye nasıl ilerleyeceği ve kapasitesini nasıl etkili kullanacağı konusunda yol gösteriyorum.

3- Bu süreçte güçlü gözlemler aracılığıyla eksiklerine ve kapasitesine göre süreci tekrar gözden geçiriyor ve doğru yolu belirliyorum.

Koçluk süresince uyguladığınız aşamaları anlatabilir misiniz?

Koçluğun Aşamaları

1-Koçluk Anlaşması (Gizlilik, Konu, Hedef Belirleme)

2-Derinleştirme, Farkındalık Yaratma (Deneyler, Koçluk Araçları)

3-Eylem Planlama (Öğrenmenin netleştirilmesi, Nasıl hayatında uygulayacaksın, Ne yapacaksın, Ne zaman yapacaksın, Bana da haber verir misin?

➢ Öğrenci kapıdan içeri girdiğinde onu tam ve eksiksiz kabul etmek:

➢ Öğrencinin anlattığı durum ve davranışı onun gerçeğidir

➢ Öğrenciyle olduğu sırada tamamen onun gündemine odaklanmak

➢ Öğrenciyi kendi standartlarımıza göre değerlendirmemek

➢ Koç, öğrenciyi kendi gündeminde tutar.

➢ Öğrencinin ailesi, okulu, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla olan ilişkilerini düzenlemesine yardım eder.

➢ Farkındalıklarını artırarak, yetenekli olduğu alanları saptayarak, kendisine uygun mesleği seçmesi konusunda yol arkadaşlığı yapar.

➢ Hedeflerini belirlemesine ve bu hedefe yönelik eylem planı yapmasına destek olur

➢ Öğrenmenin öğrenciye uygun yöntemini bularak okul başarısını arttırır.

➢ Öğrencinin öğrendiği teknikleri uygulamasına destek olarak sınav başarısını arttırır.

➢ Öğrencilerin zaman yönetimi becerilerini geliştirir.

➢ Öğrencilerin motivasyonunu yüksek tutar.

➢ Öğrencilerin öz güven ve öz saygı geliştirmesine destek olur.

Anlayarak hızlı okuma eğitimleri veriyorsunuz. Bu eğitimi alan kişiler ne gibi bir avantaja sahip oluyorlar?

Anlayarak hızlı okuma tekniğinin amacı çeşitli kelimelerin beyne daha hızlı iletilerek okunulan metnin çok daha kısa bir sürede okunabilmesini, anlaşılabilmesini ve algılanabilmesini sağlamaktır.

ANLAYARAK HIZLI OKUMA EĞİTİMİ İLE NASIL AVANTAJLAR ELDE EDERIZ?

1.) Okumayı ve anlamayı zorlaştıran faktörlerden kurtulmayı sağlar.

2.) Farklı okuma teknikleri kazandırır.

3.) Aktif görme alanını genişletir ve bütünü görüp algılamayı sağlar.

4.) Etkili kavramayı ve akıcı okumayı sağlar.

5.) Konsantrasyonu ve motivasyonu arttırır.

6.) Okuma hızınızı en az iki ila dört kat arttırarak köklü değişimler yaratır.

7.) Zahmetsiz ve akıcı biçimde öğrenirsiniz, ezberlersiniz.

8 .) Okuduğunuzu anlama yüzdenizi arttırırsınız.

9 .) Zamandan tasarruf ederek sınavlarda hizlanirsiniz.

10 .) Okurken beyniniz daha iyi ilişki kurar.

11.) Okurken aklınız farklı konulara gitmez ve bütünü görür.

12.) Okuma daha zevkli hale geldiği için okuma alışkanlığı konusunda büyük adımlar atarsınız.

13.) Kelime hazinenizi ve genel bilgi birikiminizi arttırmanıza yardımcı olur.

14.) Yazılı ve sözlü iletişim becerilerinde kendinizi daha iyi ifade edebilirsiniz.

15.) Göz egzersizleri ile dikkat ve konsantrasyonunu geliştirir.

16.) Görsel dikkatte artış olur.

17.) Algıda seçicilik yetisinin gelişmesiyle, okuma sırasında hata yapma riski ortadan kaldırılmış olur.

18.) Metin hakimiyetini arttırır.

19.) Hafızayı güçlendirir, görsel hafızanı geliştirir.

20.) Sözel mantık muhakeme yetenegi kazanır.

21.) Odaklanma suresini uzatarak verimli ders çalışma suresini arttırır.

22.) Paragraf sorularını kısa sürede çözerek sınavda zaman kaybını önler.

Çocukların okuduklarını anlayamamasının en önemli sebebi hatalı okumalarıdır. Hatalı okunan bir kelime veya kelime eki cümlenin bütün anlamını etkilemekte ve anlam kayıplarına yol açmaktadır. Zihne veri akışı hızlandığı için, zihin daha fazla veriyle meşgul olur. Sınavlara Yönelik Anlayarak Hızlı Okuma LGS, YKS, AYT, TYT, ALES gibi sınavlara hazırlık sürecinde hızlı okuma, dikkat, odaklanma, anlama,yorumlama, zamanı verimli kullanma çok önemlidir. Netleriniz artar hedefinize kolayca ulaşırsınız.

Aynı zamanda EFT uygulayıcısısınız. Bu alanda gerçekleştirdiğiniz çalışmalar neler?

EFT : Emotional Freedom Technique yani Duygusal Özgürleşme Tekniği’dir, EFT geçmişte yaşadığımız kötü olayların üzerimizde bıraktığı kötü duyguları birkaç dakikada iyileştirebileceğimiz inanılmaz bir yöntemdir.Şöyle bir düşündüğümüzde biz geçmişte kötü bir olay yaşıyoruz üzerinden yıllar geçiyor ama biz hâla o olayı hatırladığımızda kendimizi kötü hissediyoruz; neden? Oysa olay çoktan bitti, geçti ama duygusu hâla üzerimizde bu yüzden kötü hissetmeye devam ediyoruz.

EFT İşte tam burada devreye giriyor. Geçmiş bitmiş bir olay üzerindeki kalan tüm olumsuz duyguları bilinçaltımızdan tamamen arındırıyor ve kalıcı bir iyileşme sağlıyor. EFT hafızamızdan bu olayı asla silmiyor sadece anı üzerindeki duyguyu kaldırıyor, yani biz o olayı hatırlamaya devam ediyoruz fakat herhangi sıradan bir şey gibi hatırlıyoruz. Bu nedenle o kötü anı artık canımızı yakmayan sıradan bir olay haline geliveriyor. Üstelik bu işlem dakikalar içerisinde gerçekleşiyor. EFT sonrasında birçok insan kötü anıların bu kadar kısa zamanda normale dönmesine şaşarak sanki bu duygu hiç onlarda oluşmamış gibi şok oluyorlar.

Hafıza teknikleri eğitimleriniz hakkında da bilgi verebilir misiniz?

Hafıza teknikleri sizi tekrar derdinden kurtararak zihninizin el değmemiş noktalarını harekete geçirir, bilgileri belirli yerlerde depolamanızı sağlar ve günler, haftalar, aylar hatta yıllar bile geçse istediğiniz an bilgilerinize ulaşabilmenize yardımcı olur.

Ağırlıklı olarak yarının yetişkinleri olan çocuklar ve gençlerle çalışan bir eğitimci olarak gelecekten umutlu musunuz?

Ben gelecekten fazlasıyla umutluyum çünkü zaten gençlerin, aslında benim ulaşabildiğim bütün çocukların ve gençlerin gelecekten umutlu insanlar olması için eğitimci olmayı seçtim. Hepsinin sürekli araştıran, sorgulayan, okuyan insanlar olmalarını bütün içtenliğimle istiyorum ve bunun için çabalıyorum. Kendilerini en güzel şekilde geliştirmelerine değiştirmelerine, keşfetmelerine, doğruyu yanlıştan ayırarak akıl ve bilimle hareket etmelerine, nerede nasıl konuşup davranacağını bilen bireyler olmalarına yardım etmek için burdayım. Okuyan kişilerin bilgisi arttıkça; kelime haznesi gelişi cümle yapıları değişir, duruşu konuşması çevresi değişir. Mutlu ve başarılı olurlar, kendilerini keşfettikleri için doğru meslek seçimleri yaparlar. Öğrencilerimin hepsine mutlaka söylediğim bir tek şey var. “Ne olursanız olun bu hayatta mutlu olun!” “Gerçekten sevdiğiniz işi, mesleği seçin çünkü hayatta her şey biter yeniden başlar. Gün gelir ailenden ayrılırsın ya da aile olursun çocuklar büyüyüp giderler ama sen hep çalışmak zorundasın, işini severek yapmalısın yaşadığın müddetçe para kazanmak zorundasın.” Her gün yataktan aynı heyecan ve istekle, tutkuyla kalkıp işlerine gitmelerini, gelecekleri için çabalamalarının ne kadar değerli olduklarının farkına varmalarını sağlamayı hedefliyorum.

https://www.instagram.com/ogrencikocu_zuhalsur

*Bu röportaj dostsohbeti.com için Emre Çakır tarafından yapılmıştır. Sadece kaynak belirtilerek belirli bir kısmı alıntılanabilir.

Bir Cevap Yazın

dostsohbeti.com "Türkiye'nin Röportaj Sitesi" sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et