Psikoterapist ve NLP Uzmanı Serap Güven ile Sohbet

Scroll down to content

Neden psikoloji?

Psikoloji bilimi ile ilgilenen kişilerin öncelikle insanı, doğayı, hayvanı kısaca bütün canlıları sevmeleri gerekir. Empati yeteneklerinin yüksek olması ve sempati kurmaması gerekir. Benim de hümanist bir yapım olduğu için ve bütün canlıları sevdiğim için bu bilim dalına ilgim çoktu. Kişilerin farkındalıklarını, hayata başka bir pencereden bakmalarını sağlamak ve en en önemlisi hayatlarına dokunduğum kişilerden olumlu geri dönüşler almam mesleki tatminim ve iyi ki dediğim noktadır.

İlişki, evlilik ve aile terapistliği yapıyorsunuz. Bu başlıklar altında en çok hangi problemlerle size başvuruluyor?

Genelde değersizlik duygusu, aldatılma, kıskançlık ile başa çıkma, boşanma kaygıları, boşanma sürecinde çocuğa yaklaşım, evlilik seçimleri, ilişki dinamikleri en çok başvurulan problemler.

İlişkilerde, evliliklerde problem yaşamamak adına uzak durulması gereken davranışlar nelerdir?

En önemli davranış ilişkilerde ve evliliklerde dengeyi sağlamak. İlişkiye ve evliliğe bağlı olmak ama bağımlı olmamak. Uzun ilişkilerde ve evliliklerde geçmişte yaşananları sürekli bugüne taşımak gibi davranışlardan uzak durmak problemleri azaltacaktır.

Evlilikler kadar boşanmalar da bu hayatın gerçeği. Bu süreçte yapılan bilinçsiz hareketler genellikle en çok çocuklara zarar veriyor. Bu zorlu dönemde ebeveynler tarafından çocuklarla nasıl iletişim kurulmalı?

Bu süreçte ebeveynlerin çocukları ile kendilerinin konuşmaları ve nedenlerini açıklamaları, boşanma aşamasında çocuğun kaldığı evde yaşamaya devam etmesi ve okula gidiyorsa aynı okula devam etmesi yine çocuğun psikolojisi için çok önemlidir.

Bazı insanlar vardır. Fikirler, konuşmalar, tartışmalar kafalarında sürekli döner. Susturmak isteseler susturamaz, durdurmak isteseler durduramazlar. Zihinlerini bastırmak isteyen bu kişilere ne tavsiye edersiniz?

Son zamanlarda bana başvuran danışanlarımdan zihinlerinin sürekli konuştuğuna dair problem yaşadıkları geliyor. Tavsiyem: Zihinlerinde en çok hangi konularla savaştıklarını bir kâğıda yazsınlar ve o düşüncelerin yerine olumlu düşünceler koymaya çalışınlar. Ben terapilerimde düşüncelerini yönetmelerini öğretiyorum.

Yaşanılan birçok sıkıntının altında öyle zannediyorum ki kişinin kendisini değersiz hissetmesi durumu var. Bu durumu aşmak için neler yapılabilir?

Öncelikle değersizlik duygusu kusurluluk – utanç – değersizlik şemalarından ortaya çıkar. Bu şemalar ile baş etmeleri için sorunun kaynağına inip orada farkındalıklarını ortaya çıkarmaya çalışsınlar. Genelde çocukluktan gelen şemalardan oluşur. Uzmandan yardım alınması daha doğrudur. Kişi kendi başına bu durumla baş etmek istiyorsa, başarabilirse sorunun kaynağına inip imgeleme çalışması yapabilir.

Bir işe niyet etmek, düşünceleri o yöne kanalize etmek işin olması adına çok önemli, değil mi?

Evet niyet etmek demek bir şeyi zihinde tasarlamak, yapmayı düşünmek demektir. Niyet ile bir işe başlanırsa kişinin zihni o işi kabul eder.

Holistik Enerji Terapisi dikkatimi çeken terapileriniz arasında. Nedir bu, biraz detaylandırabilir misiniz?

Holistik Enerji terapisi Beden ve Zihin dengelemesidir. (Çakra ve Vücut enerji Frekanslarının dengeleme işlemidir.) Zaten birçok hastalık yanlış düşünce sisteminden, vücut enerji tabakalarının, Aura’nın (Beden Frekansı) tabakalarının zayıflamasından meydana gelir. Buradan şunu anlıyoruz ki zihnimiz olumlu düşüncelere yönelirse, bedenin enerji frekansları normale gelirse bedenen ve ruhen daha sağlıklı ve pozitif yaşam içinde oluruz.

Ben bu terapide kişinin çakra dengelemelerini ve Aura temizliği yaparak kişinin enerji alanlarını dengeliyorum. Zihnini daha iyi yönetmesini sağlıyorum.

NLP, Mindfulness gibi çalışmalarınız da var. Bu çalışmalarınızdan da biraz bahsedebilir misiniz?

NLP (Neuro Linguistic Programming) Sinir dili programlamadır. Kişinin beceri ile yeteneklerinin ortaya çıkarılması ve pekiştirilmesinde kullanıyorum. Kişinin duygu, düşünce ve davranış süreçlerini bilinçli hale getirmek için seanslarımda çoğunlukla kullanırım. Örneğin kişilerin sigarayı bırakmalarında, cinsel sorunlarda, öğrenme sorunlarında ve özgüven eksikliği gibi durumlarda çokça kullanıyorum.

Ben terapilerimde danışanlarımın durumlarına göre farklı metotlar kullanıyorum. Mindfulness ise kişinin bedeninin, ruhunun farkına varması için nefes teknikleri ile kullandığım terapi metodudur.

Hem kişisel hikayeniz hem de dünya adına nasıl bir gelecek öngörüyorsunuz?

Son yaşanan salgın hastalıkla birlikte dünyada birçok denge değişti. Her 100 yılda bir dünya kendini yeniliyor. Gelecek yeni yüzyılda daha çok yapay zeka ön planda olacak yani daha çok teknoloji çağı ön planda olacak belki yaşam daha zorlaşacak. Her olasılık için hazırlıklı olmak gerekiyor. Özellikle beden ve ruh dengesinin daha sağlıklı olması gerektiğine inanıyorum.

seerap.guven@gmail.com

https://www.instagram.com/psikoterapistserapguven

*Bu söyleşi dostsohbeti.com için Emre Çakır tarafından yapılmıştır. Sadece kaynak belirtilerek belirli bir kısmı alıntılanabilir.

Bir Cevap Yazın

dostsohbeti.com "Türkiye'nin Röportaj Sitesi" sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et